Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ), 3 yıldır öğrencilerine seçmeli "Kadın ve Aile" dersi vererek, topluma faydalı bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Bu uygulama, öğrencilere akademik başarılarının yanı sıra hayata dair önemli bilgiler de kazandırmayı amaçlıyor. Ders, farklı bölümlerden 400'e yakın öğrenciye ulaştı ve büyük ilgi görüyor. Uygulamalı ders içeriği, öğrencileri Kırşehir Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Türk Kızılay ve Yeşilay gibi kurumlara götürüyor. Burada alanında uzman kişilerden kadın hakları, aile içi iletişim, aile bütçe planlaması, çocuk yetiştirme ve kadın güvenliği gibi konularda kapsamlı eğitim alıyorlar. Ayrıca, KADES ve UYUMA uygulamaları gibi dijital araçların kullanımı da ders kapsamında yer alıyor.

Kadın ve Ailenin Toplumsal Önemi Vurgulanıyor

KAEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dersin içeriği hakkında detaylı bilgi verdi. Tarihi süreçte kadınların yaşadıkları, kadın hakları, dinimizde, kültürümüzde ve toplumsal hayatta kadının ve ailenin önemi, iş yaşam dengesi, aile iletişimi, tüketim kültürü ve aile bütçe planlaması gibi konuların ders müfredatında yer aldığını belirtti. Öğrencilerin, emniyet güçlerinden kadın ve aile güvenliği konularında, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünden aile destekleri konusunda, Yeşilay'dan bağımlılıklar konusunda ve Türk Kızılay'dan toplumsal katkı konusunda bilgi edindiklerini vurguladı. Prof. Dr. Çetin, dersin amacının, öğrencileri toplum için faydalı aile bireyleri olarak yetiştirmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda, hazırlanan "Kadın ve Aile" ders kitabı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a takdim edildi ve olumlu geri dönüşler alındı.

Uygulamalı Eğitim ve Öğrenci Görüşleri

Ders kapsamında yapılan kurum ziyaretleri, öğrencilerin teorik bilgileri pratiğe dökmelerine olanak sağlıyor. Türkiye'de bu formatta uygulamalı bir şekilde düzenlenen ilk ve tek ders olan "Kadın ve Aile" dersi, 3 yıldır 400'e yakın öğrenciye ulaştı. Öğrenciler, aldıkları eğitimden memnun olduklarını ve edindikleri bilgileri aileleri ve çevreleriyle paylaştıklarını ifade ediyorlar. Fadime Çelik, mutlu bir aile hayatı için gerekli olan bilgileri öğrendiğini ve bu bilgileri çevresiyle paylaşacağını belirtirken, Ali Kuş ise ders sayesinde aile ve kadının önemini daha iyi anladığını ve gelecekteki aile hayatında nasıl davranması gerektiğini öğrendiğini dile getirdi. Beyza Sena Alkan ise kendi isteğiyle derse katıldığını ve birçok yeni bilgi edindiğini söyledi. Öğrencilerin aktif katılımıyla zenginleşen ders, farklı bakış açılarını ortaya koyarak, duygusal, bilişsel ve davranışsal gelişimlerine katkıda bulunuyor.

2025 Aile Yılı ile Uyumluluk

2025 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Aile Yılı" ilan edilmesiyle, dersin önemi daha da artmış durumda. Uzun süredir yürütülen bu çalışmanın, "Aile Yılı" ile daha da güçlenmesi bekleniyor. Prof. Dr. Çetin, dersin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini ve bu sayede toplumda daha ahlaklı bir yapı, mutlu aileler ve az sayıda boşanma hedeflenebileceğini düşünüyor.